Menu

-

Vestigingen

Alle
Menu
Home
Terug

Menu

-

Vestigingen

Alle
Menu
Home
Terug
Terug

Het bijzondere verhaal van koffieboer Haile Gebre

Door Max

01/10/2020

Het pad vol uitdagingen

Koffie is begon als een vijand voor de koffieboer Haile Gebre. Op 10-jarige leeftijd ontvluchten Haile en zijn gezin hun huis in de buurt van Yirgacheffe omdat landheren het land claimden om op grote schaal koffie te gaan produceren.

Na een verblijf van drie maanden aan de Universiteit van Addis Abeba als twintiger, gaat Haile in 1972 bij de marine. Haile valt op bij zijn superieuren en wijzen hem toe aan de engineering en navigatie divisie. Maar voor Haile komt deze rol zonder uitdaging, dus keert hij terug naar de universiteit.

Na het leger en de universiteit komt Haile bij de overheid terecht. Het voelt als een ​​kans om zinvol werk te doen voor zijn land. Haile gaat werken voor het Ministerie van Landhervorming en het Coöperatieve Instituut in Awassa.

Haile staat bekend als een gepassioneerde en eigenwijze ambtenaar. Te eigenwijs, voor sommige. Zijn actieve benadering van gevoelige sociale kwesties levert hem uiteindelijk een gevangenisstraf van 3 jaar op. Bij vrijlating besluit Haile Ethiopië te verlaten om Business Management in Moskou te gaan studeren.

Haile studeert af in 1984 en keert terug naar de universiteit om Cooperative Management te onderwijzen. Van daaruit wordt hij de regionale gouverneur van Oromia en richtte hij de Cooperative Bank of Oromia Cooperative Union op – met een specifieke focus op koffiecoöperaties.

De terugkeer

In 2001 keert hij samen met zijn vrouw en zeven dochters naar zijn koffiewortels en maakte hij een thuis in de hooglanden van Guji. Daar erft hij een stuk familieland dat geschikt is om koffie te verbouwen. Hij verspreidde zaden van zijn koffieplanten onder de lokale bevolking en overtuigde hen ervan dat dit gewas hun leven zou veranderen.

In de afgelopen vijftien jaar is Guji getransformeerd van een veehouderijgebied naar een koffieregio. Samen met mede-pioneers zette Haile Guji-koffie op de kaart. En nu plukt hij hier letterlijk de (koffie)vruchten van!  

Koffie voor thuis

De single orgin van Haile is te koop in onze webshop.
Naast de Seizoensespresso (single origin) hebben wij ook de keuze uit Anne&Max Huiskamerfilter of Huiskamerespresso.

Meer verhalen

Jouw huiskamer in de stad