Menu

-

Vestigingen

Alle
Menu
Home
Terug

Menu

-

Vestigingen

Alle
Menu
Home
Terug
Terug

Risky grapes

Door Anne

09/01/2020

Vanuit het bruisende Valencia rijd je in 70 kilometer bergopwaarts richting de Spaanse hoogvlakte. Voorbij het stadje Utiel zie je een oude Bodega liggen; Mustiguillo. Stap door de poort met de grote houten deuren naar de binnenplaats en waan je op een plek waar alles in het teken staat van wijn.

Bij Mustiguillo maken ze al generaties lang wijn en olijfolie. In 1999 besloot Toni Sarrion echter om het anders aan te gaan pakken. Geïnspireerd door de nieuwste technieken op wijngebied wilde hij laten zien dat het mogelijk is om met lokale rassen bijzondere wijnen te produceren en dat is meer dan gelukt.

Sinds 2009 is het oude familiebedrijf overgestapt op biologische teelt en werkt het met  biologische grondstoffen om de balans in de grond te waarborgen. Met techniek en kennis laten ze hier de oude wijnstokken zoveel mogelijk zelf het werk doen: “ze moeten een klein beetje lijden en hard werken, dat levert de beste druiven op. Eigenlijk net als bij mensen” wordt ons uitgelegd bij de rondleiding over de wijngaard.

Het is een heuvelachtig landschap, het is koel (‘s nachts zelfs koud) en de aarde zanderig en licht rood. Het is een prachtig gezicht, de lang uitgestrekte heuvels vol nette rijen met wijnstokken. Hier en daar hangen nog wat trossen maar de oogst is al voorbij.

Binnenin de Bodega is het een combinatie van moderne techniek en authentiek. Op de grote oude houten vaten ligt de wijn te rijpen, maar met moderne technieken wordt alles van het proces gemeten en gestuurd.
De traditie is mooi, maar in de kelder wordt hier met alles getest: oude houten vaten, nieuwe houten vaten, stalen vaten, betonnen vaten, alles om er achter te komen hoe het beste resultaat uit de wijn gehaald kan worden.

ze moeten een klein beetje lijden en hard werken, dat levert de beste druiven op. Eigenlijk net als bij mensen

Naast de reeds bekende wijnen heeft Mustiguillo een bijzonder project Risky Grapes genaamd. In dit project wordt de La Traca wijn gemaakt – Vuurwerk.

Bij Anne&Max hebben we twee mooie wijnen van dit Spaanse huis op de kaart staan. Rood van Bobal en Tempranillo druiven; soepel en vol met een rijke smaak van rood fruit (kers en bes) en een hint van chocolade. Perfect bij de focaccia Pulled Beef of aan het einde van de dag met een borrelplank.

Naast de rode wijn hebben wij ook de witte La Traca op de kaart; gemaakt van vier druivensoorten waaronder Merseguera en Viognier. Een volle, lichtgele witte wijn, bloemig met een hint van perzik. Perfect voor elke lunch maar vooral lekker bij een Super Club of een Eet-Je-Groente-Salade

 

Bij Anne&Max werken we zoveel mogelijk met bio-, biodynamische en fairtrade producten, zodat alles wat goed smaakt ook goed voelt. We proberen al onze leveranciers in ieder geval één keer te bezoeken om met een licht kritische blik te zien hoe onze producten geproduceerd worden en hoe we nog beter kunnen samenwerken met de producenten. Op de blogpagina van onze website vind je alles over onze leveranciersbezoeken.

Meer verhalen

Jouw huiskamer in de stad