Menu

-

Vestigingen

Alle
Menu
Home
Terug

Menu

-

Vestigingen

Alle
Menu
Home
Terug
Terug

Zalm

Wij bezochten onze zalm leverancier Loch Duart in Schotland samen met de jongens van Slachtpaspoort . Vanaf het vliegveld 5 uur rijden door een prachtig landschap waarin meren, bossen en overweldigende bergketens zich afwisselen.

Door Anne

09/05/2019

Het loch ligt in een prachtige uithoek van Schotland in het kleine plaatsje Scourie, van waaruit de verschillende bassins worden aangestuurd. Loch Duart kweekt duurzame hoog kwalitatieve zalm met het Label Rouge keurmerk. Dit houd in dat de zalmen van jongs af aan met zorg, goed voedsel en genoeg ruimte worden gekweekt. Maar ook dat het bedrijf er voor zorgt dat het milieu ontzien wordt en dat de zogenaamde ‘footprint’ tot een minimum beperkt wordt. Dit resulteert in ruime bassins in fjorden waarin gezonde zalmen, met genoeg ruimte langzaam volwassen worden.

Uit het fjord, op je bord!

Vanuit het kantoor van Loch Duart rijden we naar de rand van een prachtig fjord waar we worden ontvangen door Mickey en Gary die beide een bassin beheren. Nadat we ons in veiligheidspakken hebben gehesen varen zij ons in twee bootjes naar het bassin dat eenzaam midden in het fjord ligt. Hier hoor je alleen de wind en de zeemeeuwen. In de zomer zwemmen er ook dolfijnen, zeehonden en zelfs walvissen. Het bassin is eigenlijk een soort stelsel van vlonders waar 8 enorme netten in hangen waarin de zalmen zwemmen. Mickey en Gary zijn de hele dag op het bassin aanwezig om de zalmen te voeren en te monitoren, maar ook voor onderhoud van de netten. De vissen krijgen speciaal door Loch Duart samengesteld voor dat voor 60% bestaat uit duurzaam gevangen vis. Elke twee jaar verplaatsen ze het bassin en laten ze de bodem een jaar lang herstellen.

Opvallend is de mate van aandacht en precisie waarmee bij Loch Duart gewerkt wordt, aan alle aspecten is gedacht om een lekkere, mooie en duurzame zalm te kweken en dat is bijzonder in een ‘industrie’ die nou niet bekend staat om zijn duurzame aanpak.

Als afscheidt rijden we vanuit het Fjord de berg op. Hier heb je een geweldig uitzicht over het fjord en één van de bassins. En natuurlijk het immense Schotse landschap.

Meer verhalen

Jouw huiskamer in de stad