Menu

-

Vestigingen

Alle
Menu
Home
Terug

Menu

-

Vestigingen

Alle
Menu
Home
Terug
Terug

Zetmethode cafetiére

Door het lange contact met het water (4 minuten) komen alle smaken van de koffie naar voren en bevat de koffie veel cafeïne. De cafetière is dus zeer geschikt voor een sterke kop koffie, ideaal als je wakker wilt worden.

Door Max

21/04/2019

Wat heb je nodig

  • 3 – kops cafetière
  • 21 gram grof gemalen koffie
  • Water dat nét niet aan de kook is
  • Weegschaal
  • Houten lepel
  • Timer
  • Mok

Wacht 3 minuten en denk aan gênante momenten die je hebt meegemaakt met je eerste liefde (vergeet de tijd niet!)

Stap 1: Klaarzetten & verwarmen
Zorg dat je bovengenoemde (+ goede zin) bij de hand hebt. Zo kan je heel snel een uitstekende koffie maken. Verwarm het water tot het bijna aan de kook is (een gewone waterkoker is prima). Verwarm vervolgens met het water de cafetière voor. Zo koelt de koffie niet te snel af.

Stap 2: Koffie wegen & malen
Nu komt één van de belangrijkste zaken van het koffiezetten: het bepalen van de hoeveelheid en de maling. Zet hiervoor een bakje op de weegschaal en druk op ‘tare’ zodat de weegschaal weer op 0 staat. Weeg nu 21 gram koffiebonen af. Maal vervolgens de koffie zo grof dat het voelt als zand.  
Weeg vervolgens de gemalen koffie nog een keer om er zeker van te zijn dat er ook 21 gram in de cafetière gaat. Uiteraard is de 21 gram een richtlijn. Het beste is om met jouw favoriete koffie te testen totdat je een recept hebt dat jij het lekkerst vindt. 

Stap 3: Timen & brouwen
De koffie is klaar om gebrouwen te worden. Zorg dat al het water uit de cafetière verwijderd is en voeg de gemalen koffie toe. Stel nu je timer in op 4 minuten. Schenk nu voorzichtig het water (net van de kook) in de cafetière tot bovenaan de ijzeren rand van de pot. 

Stap 4: Ongeduldig wachten & roeren
Het brouwproces is begonnen en de koffie laat zijn lucht en vetten vrij. Roer na 1 minuut de koffie met een lepel (liefst hout, tegen beschadigingen) de bovenste laag (met de crema) kort door. Zet nu de deksel op de koffie, maar druk de zeef nog niet naar beneden. Wacht 3 minuten en denk aan gênante momenten die je hebt meegemaakt met je eerste liefde (vergeet de tijd niet!)

Stap 5: Indrukken & uitschenken
Druk nu voorzichtig de zeef van de cafetière naar beneden. De koffie is klaar om in te schenken. Koffie die gemaakt wordt in een cafetière, moet gelijk opgedronken (of ten minste uitgeschonken) worden omdat de koffie door blijft brouwen.

Als je alleen bent, kun je de koffie het beste meteen in een thermoskan of karaf schenken. In een thermoskan is de koffie ongeveer 30 min. nog lekker.

Meer verhalen

Jouw huiskamer in de stad