Menu

-

Vestigingen

Alle
Terug
Terug

Zetmethode filterkoffie

Ok, niets is natuurlijk makkelijker dan koffie zetten in het koffiezetapparaat. Toch kun je nog veel betere koffie eruit krijgen dan je ooit had gedacht. Het apparaat zorgt door de zetmethode vaak voor een wat bittere koffie. Dit kun je als eerste tegengaan door een wat fruitigere koffie te kopen en de koffie vers te malen. Daarnaast zijn er nog een aantal tips en tricks om ook met deze zetmethode een bijzonder lekkere koffie te zetten.

Door Anne

22/04/2019

Filterkoffie uit de filterkoffiemachine is een heerlijk zachte koffie met een volle smaak. Het water is wat langer in contact met de koffie dan bij de espresso-zetmethode waardoor er meer cafeïne in de koffie zit. Filterkoffie is ideaal om heerlijk uit een mok te drinken, bijvoorbeeld tijdens je werk, onderweg in de auto of voor bij de zaterdagkrant.

Tip: Doe op een halve liter koffie een mespunt gemalen kaneel bij de gemalen koffie, voordat je het koffiezetapparaat aanzet.    

Wat heb je nodig

  • Koffiezetapparaat (bijvoorbeeld Moccamaster)
  • 28 gram grof gemalen koffie
  • Karaf met ½ liter water  

Bereidingswijze

  • Doe het filter in de filterhouder en spoel het filter door onder de kraan met wat warm water; zo verdwijnt de ‘papiersmaak’
  • Doe ½ liter water in de machine met een karaf. Gebruik nooit de koffiekan aangezien in deze kan koffie-oliën achterblijven die je niet in de machine wilt hebben
  • Plaats een schone koffiekan onder de machine
  • Doe de koffie in de filterhouder, en schud lichtjes zodat de koffie egaal is
  • Plaats de filterhouder in de machine en zet de machine aan
  • Laat het deksel van de filterhouder eraf, want zodra de koffie nat is, wil je de koffie met een lepel even doorroeren
  • Ook roer je de koffie door zodra het water uit het reservoir op is (maar nog wel in het filter staat). Zo zorg je ervoor dat de koffie maximaal wordt opgenomen in het water

Als je geen koffiemachine hebt met een thermoskan, schenk de koffie dan meteen over in een thermoskan of drink het direct op. Laat de gezette koffie nooit op het warmhoudplaatje staan!

Koffie te slap of te sterk – wat nu?
Er zijn twee methodes om de koffie (die je al in huis hebt) aan te passen aan je smaak.  

  1. Door de maling aan te passen (fijner = intenser of grover = lichter/milder).  
  2. Door de hoeveelheid aan te passen. (meer = intenser of minder = lichter / milder).

Nog lekkerder?
Vooral in de winter is het stiekem heel lekker om de filterkoffie extra lekker te maken door er een smaakje aan toe te voegen zoals kaneel, kurkuma of gember.

Meer verhalen