Menu

-

Vestigingen

Alle
Terug
Terug

Ons koffieverhaal

Anne&Max op koffiereis

De koffie van Anne&Max is uniek. Samen met onze lokale exporteur Cultivar en koffiebrander Keen zetten we ons intensief in om koffiebonen van hoge kwaliteit te produceren. Onze betrokkenheid gaat verder dan alleen smaak. We hebben nauwkeurig berekend wat een eerlijke prijs is voor de koffieboeren, met als resultaat (h)eerlijke single origin, bio koffie waar jij in onze of jouw eigen huiskamer van geniet.

Koffieboeren

Ramos Ccoillar en zijn familieleden zijn oprichters van de Nueva Florida-gemeenschap. Ze komen oorspronkelijk uit de regio Huancavelica, diepgelegen in Andes van Peru. De oudste zoon Florentino besloot de regio te verlaten en ergens anders naar mogelijkheden te zoeken, want het aardappelen bedrijf van de familie liep niet goed. Hij vond een stuk jungle dat te koop stond en noemde het ‘La Nueva’ Florida’, wat vertaald ‘Nieuwe bloei’ betekent. Daar plantte hij vijftien jaar geleden zijn eerste koffieplantjes. Door de jaren heen volgden steeds meer familieleden Florentino en sloten zich aan bij het perceel. Inmiddels is La Nueva Florida uitgegroeid tot een zeer kleine gemeenschap, allemaal afkomstig uit dezelfde Huancavelica-regio.

Coffee Collective

De koffie-industrie staat onder druk. Het productieproces heeft in veel gevallen een negatieve impact op mens en natuur achter in de keten, terwijl koffiebranders moeten werken met kleine marges, hoge kosten en scherpe concurrentie. Om dit aan te pakken, moeten we ‘echte prijzen’ gaan rekenen voor koffie, door de hele keten heen. MVO Nederland startte daarom het Futureproof Coffee Collective; een samenwerking tussen verschillende koffiebedrijven die werken aan de berekening van de echte prijs voor koffie, waaronder Anne&Max sinds 2019!

Gezamenlijk willen wij achter de werkelijk prijs van koffie komen. Hier worden kosten in meegenomen zoals de grondstoffen die nodig zijn, personeelskosten, maar ook de verborgen kosten, zoals waterverbruik en CO2 uitstoot. Deze kosten noemen wij verborgen kosten, omdat deze vaak niet worden meegerekend in de uiteindelijke koffieprijs, maar wel een grote impact hebben op het koffie producerende land.

Direct Trade

Samen met onze lokale exporteur Cultivar en koffiebrander Keen. werken wij nauw samen met de families die onze koffieoogsten opleveren. In de eerste jaren van onze samenwerking hebben we veel verschillende selectieve oogsten getest en onze kennis over gecontroleerde fermentatie- en droogpraktijken met de koffieboeren gedeeld. Samen leveren we veel tijd en inspanning om koffiebonen van hoge kwaliteit te produceren. Zo hebben we samen kunnen berekenen hoe dit moet worden vertaald in een eerlijke prijs voor de koffieboeren.

We blijven ons altijd focussen op verbetering van de oogst- en naoogst. In het zomerseizoen van 2021 experimenteerde we met het scheiden van rassen en anaërobe fermentatie. Hieruit bleek ook dat het grootste knelpunt voor het opschalen van volumes kwaliteitskoffie de droogcapaciteit is. Een lage droogcapaciteit en de altijd aanwezige luchtvochtigheid bij de hoogte van dit perceel, maakt het drogen één van de moeilijkste uitdagingen na de oogst. Wij zijn gelijk overgegaan op actie en hebben nieuwe droogbedden aangeschaft voor de koffieboeren van dit perceel.

Door deze nauwe samenwerking (wat de direct trade noemen) kunnen we snel schakelen met de boeren over wat zij nodig hebben om de koffie kwalitatief hoog te houden op een constante basis. Onze geluksmomentjes in de vorm van het allerlekkerste kopje koffie. En geluksmomentjes voor de koffieboeren door constante inkomsten uit hun perceel en een streven naar topkwaliteit.