Menu

-

Vestigingen

Alle
Terug
Terug

Ons koffieverhaal

De koffie van Anne&Max is uniek. Onze koffieketen geheel transparant door samen te werken met de lokale exporteur Cultivar, koffiebrander Keen en de koffieboeren in Peru. Lees alles over de direct trade die wij hebben opgezet.

Shop koffie voor thuis

De koffieketen

 

Onze nauwe samenwerking (wat we direct trade noemen) geeft ons de mogelijkheid om snel te schakelen met de koffieboeren. Zo weten we altijd wat zij nodig hebben om de koffie kwalitatief hoog te houden, en dat op een constante basis. Één van de lastigste dingen na de oogst is bijvoorbeeld het drogen van de koffiebessen. Daarvoor hebben we nu Afrikaanse droogbedden bij de plantage neergezet die de luchtcirculatie bevorderen. Daar storten ze de bessen op om beter te drogen. Het is belangrijk dat wij de koffieboeren helpen om de plantages steeds verder te verbeteren. Zo blijft er voor ons meer kwalitatieve koffie over om te verkopen. Gezamenlijk zetten we ons intensief in om koffiebonen van hoge kwaliteit te produceren. Onze betrokkenheid gaat verder dan alleen smaak. We hebben nauwkeurig berekend wat een eerlijke prijs is voor de koffieboeren, en deze inspanningen resulteren in (h)eerlijke single origin bio koffie die elke gast in onze huiskamers ervaart.  

Koffieketen

Onze koffieboeren

Samen met onze lokale exporteur Cultivar en koffiebrander Keen werken wij nauw samen met Ramos Ccoillar en zijn familieleden van de Nueva Florida-gemeenschap die onze koffieoogsten opleveren. De koffieboeren komen oorspronkelijk uit de regio Huancavelica, diepgelegen in Andes van Peru. De oudste zoon Florentino besloot de regio te verlaten en ergens anders naar mogelijkheden te zoeken, want het aardappelen bedrijf van de familie liep niet goed. Hij vond een stuk jungle dat te koop stond en noemde het ‘La Nueva Florida’, wat ‘Nieuwe bloei’ betekent. Daar plantte hij vijftien jaar geleden zijn eerste koffieplantjes. Door de jaren heen volgden steeds meer familieleden Florentino en sloten zich aan bij het perceel. Inmiddels is La Nueva Florida uitgegroeid tot een zeer kleine gemeenschap, allemaal afkomstig uit dezelfde Huancavelica-regio.  

Cultivar

De volgende schakel in onze koffieketen is onze lokale exporteur Cultivar, in 2016 is gestart door Lisanne Oonk. Na haar studie antropologie werkte ze jarenlang als kwaliteitscontroleur bij Trabocca. Het was haar droom om haar twee passies combineren en groeide uit tot Cultivar; een project in Peru waar ze de kwaliteit van de koffie verbeteren. Hierdoor kunnen koffieboeren meer geld vragen voor hun product en kan de afnemer een betere (werk)relatie opbouwen met de boer. Het doel van Lisanne is om de ‘ketting’ van producent naar afnemer zo kort en transparant mogelijk te maken. Het team van is Cultivar de schakel tussen de koffieboeren van Nueva Florida en de Utrechtse koffiebrander Keen Coffee.  

Keen Coffee

De mannen van Keen Coffee branden de koffiebonen voor Anne&Max. Alles draait in dit deel van het proces om het vinden van de ultieme smaak. Het team van Keen Coffee werkt direct samen met de koffieboeren, duikt in de fascinerende wereld van cupsproeven, en zet zich in voor het ondersteunen van vernieuwende projecten die de koffiekwaliteit ten goede komen. De roosterstijl van Keen is afgestemd op de unieke kenmerken van elke boon. Met behulp van een Loring roosteren ze de bonen niet alleen efficiënter, maar ook op een manier die zowel de versheid als de natuurlijke smaken ten goede komt. Dit proces is niet alleen beter voor de smaak, maar ook planeetaardiger.   

Anne&Max

Wanneer de zorgvuldig geselecteerde koffiebonen eenmaal de drempel van Anne&Max huiskamer oversteken, begint er een nieuw hoofdstuk in het verhaal van deze bonen; de laatste schakel in een keten die begint bij de koffieboeren en eindigt bij de klant. Nu ligt de taak bij onze barista’s om de verborgen smaken en aroma’s van de koffiebonen tot leven te wekken. De barista’s begrijpen dat elke boon zijn eigen verhaal vertelt. En zij weten dat de perfecte maling, de juiste druk, en de optimale watertemperatuur essentieel zijn voor het creëren van die onweerstaanbare kop koffie waar Anne&Max bekend om staat. Onze koffie veel meer dan een warme drank, het is een ultiem genietmoment. 

MVO Nederland

De koffie-industrie staat nog steeds onder druk. Het productieproces heeft in veel gevallen een negatieve impact op mens en natuur achter in de keten, terwijl koffiebranders moeten werken met kleine marges, hoge kosten en scherpe concurrentie. Om dit aan te pakken, moeten we ‘echte prijzen’ gaan rekenen voor koffie door de hele keten heen. Samen met MVO Nederland proberen wij sinds 2019 achter de werkelijke prijs van koffie komen.

In 2023 betaalden wij $0,87, oftewel 38,5%, per kilo meer dan de gemiddelde FOB*.

*FOB staat voor Free on Board-prijs. Dit is de prijs die exporteurs ontvan- gen van importeurs, berekend volgens kwaliteitsniveaus (bijv. SCA-score voor koffiespecialiteiten). De prijs van koffiebonen fluctueert gedurende het jaar. Dit cijfers is gebaseerd op de prijs van augustus. De maand waarin wij de meeste koffiebonen inkopen.