Menu

-

Vestigingen

Alle
Terug
Terug

Koffie voor thuis of onderweg

Door Max

18/10/2021

Met de koffies van Anne&Max word je beter wakker. Onze koffies zijn bio, vaak direct trade, eerlijk en gemaakt van de beste Arabica bonen. Wij zijn sinds 2019  aangesloten bij het Futureproof Coffee Collective, een onderdeel van MVO Nederland. Samen berekenen wij de eerlijke prijs van koffie; van boer tot kop.

Future Proof Coffee Collective

Anne&Max is sinds 2019 aangesloten bij het Future Proof Coffee Collectief, een vertakking van MVO Nederland. In dit collectief zitten meer dan 20 bedrijven aangesloten die werkzaam zijn in de koffiebranche.

De koffie-industrie staat onder druk. Het productieproces heeft in veel gevallen een negatieve impact op mens en natuur achter in de keten, terwijl koffiebranders moeten werken met kleine marges, hoge kosten en scherpe concurrentie. Om dit aan te pakken is het tijd om ‘echte prijzen’ te gaan rekenen voor koffie, door de hele keten heen. MVO Nederland startte daarom het Futureproof Coffee Collective, een samenwerking tussen verschillende koffiebedrijven die werken aan de berekening van de echte prijs voor koffie.

Gezamenlijk willen wij achter de werkelijk prijs van koffie komen. Hier worden kosten in meegenomen zoals grondstoffen die nodig zijn, personeelskosten, maar hiernaast ook de verborgen kosten zoals waterverbruik en CO2 uitstoot. Deze kosten noemen wij verborgen kosten, omdat deze vaak niet worden meegerekend in de uiteindelijke koffieprijs, maar wel een impact hebben op het koffie producerende land.

Anne&Max koffies

Word een ochtendmens met onze huiskamer espresso. Een blend van de allerbeste en zoetste koffiebonen speciaal gemaakt om de lekkerste melkkoffies te bereiden. Onze huiskamer espresso is gemaakt van de beste Arabica bonen uit Peru. Een single origin en 100% bio. Vol van smaak, zoet met tonen van chocolade en rood fruit. Lekker als espresso maar ook perfect als cappuccino of latte.

De familieleden van Ramos Ccoillar, de oprichters van de Nueva Florida-gemeenschap, komen oorspronkelijk uit de regio Huancavelica gelegen diep in Andes van Peru. De oudste zoon Florentino besloot de regio te verlaten en ergens anders naar mogelijkheden te zoeken, want het aardappelen bedrijf van de familie liep niet goed. Hij vond een stuk jungle dat te koop stond en noemde het ‘La Nueva’ Florida’ vertaald ‘Nieuwe bloei’. En daar begon hij zijn eerste koffieplanten te planten. Dit alles startte 15 jaar geleden. Door de jaren volgden steeds meer familieleden Florentino en sloten zicht aan bij het perceel. Inmiddels is La Nueva Florida uitgegroeid tot een zeer kleine gemeenschap, allemaal afkomstig uit dezelfde Huancavelica-regio.

Alle basis ingrediënten voor koffie zijn van topkwaliteit hier. Samen met Cultivar (lokale exporteur) en Keen (onze koffiebrander) hebben wij nauw samengewerkt met de families van de afgelopen drie oogsten. De eerste jaren hebben we verschillende selectieve oogsten getest. En ook onze kennis gedeeld over gecontroleerde fermentatie- en droogpraktijken. We hebben tijd en inspanning geleverd om koffiebonen van hoge kwaliteit te produceren. Hiernaast hebben we samen berekend hoe dit moet worden vertaald in een eerlijke prijs voor de bonen.

”Zodat alles wat goed smaakt ook goed voelt”

 

Afgelopen seizoen (zomer 2021) zijn we ons blijven focussen op verbetering van de oogst- en naoogst. Experimenteerde wij met het scheiden van rassen en anaërobe fermentatie. We kwamen er samen met de boeren dat het grootste knelpunt voor het opschalen van volumes kwaliteitskoffie de droogcapaciteit is. De lage droogcapaciteit en de altijd aanwezige luchtvochtigheid bij de hoogte van het perceel maakt het drogen tot één van de moeilijkste uitdagingen na de oogst. 

Wij zijn gelijk overgegaan op actie en hebben nieuwe droogbedden aangeschaft voor de koffieboeren van dit perceel. Door deze nauwe samenwerking (direct trade) kunnen wij snel schakelen met de boeren over wat zij nodig hebben om de koffie kwalitatief hoog te houden op een constante basis. Geluksmomenten voor ons in de vorm van het allerlekkerste kopje koffie. Geluksmomenten voor hen door de samenwerking hebben zij constante inkomsten uit hun perceel en wordt er continue gestreefd naar topkwaliteit.

Geen espressokop? Geen probleem.Wij hebben ook decaf- en filterkoffiebonen.

#filter

Onze huiskamerfilterkoffie is een blend van 50% bonen uit Peru en 50% uit Ethiopië. Het zijn uitsluitend bio Arabica bonen en het is een blend van gewassen en ongewassen koffie. Feliciano en Victoria (koffieboeren uit Peru) hebben hun koffie kort gefermenteerd (10 uur). Na fermentatie wordt de koffie gewassen en vervolgens gedroogd op zonbedden. Lengte van drogen gemiddeld 10-15 dagen. Limma Kossa (de koffieboer uit Ethiopië) is aangesloten bij Woman Coffee. Een organisatie die vrouwelijke koffieproducenten ondersteund. 70% van de werknemers op koffieplantages is namelijk vrouw. 

Smaakomschrijving: romig zoete filterkoffie met smaaktonen van melkchocolade, ahorn siroop en aardbei.

De Anne&Max koffiebonen zijn verkrijgbaar in 250 gr en 500 gr verpakkingen. Je vindt ze bij al onze vestigingen in de verkoopkast of op onze webshop. Gemalen voor jouw gewenste zetmethode of hele bonen. 

#Cups

Iedere oogst is uniek en we selecteren zorgvuldig de verschillende soorten Arabica bonen voor onze bio koffie. Onze cups zijn van de beste koffiebonen die we konden vinden voor het zetten van espresso en lungo, verpakt in een composteerbaar jasje. Ze zijn gemaakt van natuurlijke materialen en plantaardige oliën. Na het zetten van een koffie gooi je de single use cups dus gewoon bij het restafval zodat het voedingrijke compost wordt. Zo drink je niet alleen de lekkerste Anne&Max koffie, maar doe je ook meteen iets goeds voor het milieu. 

Smaakomschrijving: espresso en lungo met smaaktonen van rode kers, hazelnoot en pure chocolade

Cups

De Anne&Max cups zijn verkrijgbaar per 10 stuks. Je vindt ze in de verkoopkast bij de vestigingen of bestelt ze via onze webshop.

Geen rij. Geen stress. Én… door!

 

Haast, stress, afspraken, trein?

Plan vooruit en bestel jouw koffie, thee, sandwich, salade of (lunch)box alvast online. Wij zetten het voor je klaar op de door jouw geselecteerd tijd.
1. Ga naar www.annemax.nl
2. Kies jouw vestiging en klik op afhalen.
3. Kies het tijdstip waarop je de bestelling wil komen ophalen.

Meer verhalen