Meer dan gewoon bananen

Bij Anne&Max staat genieten centraal, maar wel op een verantwoorde manier. Vandaar onze keuze voor de bananen van het merk Bionana die we verwerken in ons Yoghurt&Granen ontbijtje. Deze bananen zijn bio, heerlijk zoet en vertellen een mooi verhaal over maatschappelijk verantwoord ondernemen en een lage ecologische footprint!

Door Anne

02/05/2024

Bionana bananen komen van de coöperatie Banamiel in de Dominicaanse Republiek. Deze samenwerking is ontstaan omdat we bij Anne&Max willen weten waar onze producten vandaan komen en wie erbij betrokken zijn. Banamiel onderscheidt zich door de nadruk te leggen op sociale gelijkheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Elke teler, groot of klein, heeft evenveel zeggenschap binnen de organisatie en denkt mee over de dagelijkse gang van zaken. Dit bevordert niet alleen de kwaliteit van het product, maar versterkt ook de gemeenschap.

 

Anne’s aan de leiding

Iedereen in de hele keten krijgt een eerlijke prijs voor zijn of haar bijdrage. Met de nadruk op haar. Want de organisatie Banamiel besteedt behalve aan sociale gelijkheid ook veel aandacht aan vrouwenparticipatie. Veel leidinggevende posities worden door vrouwen bekleed, wat bijzonder is, en lang niet vanzelfsprekend, in de Caraïben.

Bionana bananen vrouwelijke eigenaar

Bio & eerlijk

Biologische teelt laat een kleinere voetafdruk achter op onze planeet dan de gangbare teelt. Voor Bionana bananen wordt natuurlijke bemesting en ziektebestrijding gebruikt, zoals knoflook en chili. Bij de gangbare bananenteelt zit de ziektebestrijding in blauwe zakken met synthetische chemicaliën (veel belastender voor het milieu) en wordt vloeibaar synthetische mest gebruikt die bij een regenbui wegspoelt en ergens anders terecht komt. Om dit te voorkomen, worden stenen onder de planten gelegd. Dit hele proces is niet nodig bij biologische teelt. Hier vallen de bananenbladeren vanzelf op de grond en blijven ze onder de planten liggen als een natuurlijke bemesting. Deze zorgvuldige aanpak resulteert in een langere groeiperiode, waardoor de bananen die intense en zoete smaak krijgen.

De reis van deze bananen is net zo doordacht als hun teelt. Ze worden vervoerd per boot – de milieuvriendelijkere keuze vergeleken met luchttransport – en arriveren binnen ongeveer 24 dagen na de oogst in Nederland. Dit snelle en efficiënte proces zorgt ervoor dat de bananen vers blijven en hun smaak behouden en is een bewuste keuze om de ecologische footprint zo laag mogelijk te houden. Dat geldt ook voor de verpakkingsmaterialen; Bionana gebruikt in de hele keten zo min mogelijk plastic. 

Bionana bananen in de natuur

Een (h)eerlijk ontbijt

Elke banaan die je bij ons proeft in de Yoghurt&Granen en Max ontbijt, draagt bij aan dit grotere doel. De bananen zijn van de allerbeste kwaliteit en smaken zoals ze horen te smaken, omdat ze volledig op de kracht van moeder natuur groeien. Je geniet dus niet alleen van een heerlijk en gezond ontbijt, maar ondersteunt ook een keten van duurzame landbouw, eerlijke handel en ondernemerschap. Maak van je ochtend een moment van bewust genieten!

Meer verhalen