Menu

-

Vestigingen

Alle
Menu
Home
Terug

Menu

-

Vestigingen

Alle
Menu
Home
Terug
Terug

FAQ franchise

Algemeen

Wat maakt Anne&Max zo bijzonder?

Anne&Max is een huiskamer in de stad. Hier zijn onze gasten thuis, op elk moment van de dag. Met onze nauwkeurig gekozen en gebrande koffiebonen worden er heerlijke koffies gemaakt door goed opgeleide baristi. Met veelal biologisch, authentieke en gezonde producten worden de gerechten bereid door de sandwichchefs voor ontbijt, lunch, high tea en de borrel. Door het gastvrije team van echte Anne’s en Max-en voelt elke gast zich op zijn gemak.

Wat is mijn inbreng als franchisenemer op het concept?

Als franchisenemer bij Anne&Max ben jij verantwoordelijk voor de vertaling van de Anne&Max huiskamer in jouw stad. Dit doe je door middel van lokale betrokkenheid en ondernemerschap. Door bijvoorbeeld samenwerkingen aan te gaan met de lokale ondernemers in de buurt en een gastvrij team neer te zetten met echte Anne’s en Max-en. Uiteindelijk ben jij verantwoordelijk voor het eindresultaat.

Wat betekent full franchise?

Bij full franchise is de franchiseformule, de bedrijfsvoering en het business format, op alle terreinen aan voorwaarden en regels gebonden.

Wat is mijn invloed als franchisenemer op het concept?

Voor diverse projecten worden de franchisenemers betrokken. Bijvoorbeeld voor de menukaart ontwikkeling zijn er twee franchisenemers die meedenken en feedback geven vanuit eigen ervaring in de vestiging.

Is er een franchiseraad of vereniging?

Bij Anne&Max werken wij met een franchiseraad. In deze raad vertegenwoordigen drie franchisenemers alle franchisenemers.

Is er een periodieke overlegstructuur met de franchisenemers?

Tweemaal per jaar is er de halfjaarlijkse vergadering voor alle franchisenemers samen met het Anne&Max hoofdkantoor.

Waar koop ik in?

Voor de Anne&Max menukaart en producten zijn er vaste leveranciers waarmee er samengewerkt wordt. Door de schaalgrootte van alle Anne&Max’en die met elkaar inkopen bij dezelfde leveranciers, levert het voordeel op voor de individuele franchisenemer. 

Kan ik afwijken van de menukaart?

De menukaart zoals deze op tafel staat, staat vast voor alle vestigingen van Anne&Max. Wel is het mogelijk om extra producten toe te voegen, zoals lokaal bier of streek producten. Dit moet binnen de norm vallen van 5% van het totale assortiment en voldoen aan de Anne&Max kwaliteitseisen.

Opstart

Word ik getraind?

Ja, wanneer de franchiseovereenkomst getekend is, en de locatie gevonden, zal het inwerktraject van start gaan. Dit is een stage van 1 a 1,5 maand bij een succesvolle Anne&Max franchisenemer voor een praktijk gerichte training.

Hoeveel medewerkers heb je nodig in je vestiging?

Het nieuwe team bestaat uit 15 à 20 Anne’s en Max-en.

Hoe vorm ik het leidinggevende team?

Binnen het team behoren talenten te worden aangenomen die (later) de functie van hoofd barista, hoofd sandwichchef en hoofd bediening gaan invullen. Dit A-team zijn de linker en rechter handen van de franchisenemer en zijn verantwoordelijk voor hun onderdeel en team. Dit zijn verplichte functies die ingevuld moeten worden.

Wordt mijn team getraind?

Ja, vlak voor de opening kunnen er diverse medewerkers ook stage lopen bij een succesvolle Anne&Max. Verder worden er diverse trainingen op de vloer gegeven met het gehele nieuwe team. Hierna is het aan de franchisenemer om medewerkers verder te trainen.

Word ik begeleid met vergunningsaanvragen?

Ja, de vergunningsaanvragen worden geheel begeleid en voor een deel ook aangevraagd door het Anne&Max hoofdkantoor.

Word ik begeleid in naleven (horeca) wet en regelgeving?

Ja, onder andere in HACCP, Bouw-, Milieu- en Reclamewetgeving.

Hoeveel tijd zit er tussen het aanmelden als franchisenemer en het openen van de vestiging?

De gemiddelde doorlooptijd zit rond de 8 maanden.

Bepaal ik zelf hoe mijn Anne&Max eruit komt te zien?

De nieuwe Anne&Max vestiging wordt ontworpen door een externe binnenhuisarchitect aan de hand van de style guide van Anne&Max en passend bij het pand. De concepttekeningen worden gedeeld met de franchisenemer voor feedback.

Bepaal ik zelf mijn openingstijden?

Alle Anne&Max’en zijn 7 dagen per week geopend. In overleg met de franchisegever worden de openingstijden bepaald.

Financien

Hoeveel eigen vermogen heb je nodig om als franchisenemer te starten?

Het eigen vermogen bedraagt 25% – 30% van de totale investering.

Waar mag mijn eigen vermogen uit bestaan?

Eigen vermogen kan bestaan uit achtergestelde leningen zoals spaargeld, crowdfunding, familie en vrienden, erfenis, overwaarde van huis, etc. Hierbij kunnen we jou ook verder adviseren of helpen waar nodig.

Word ik begeleid bij een financieringstraject?

Ja, je wordt ondersteund vanuit het hoofdkantoor van Anne&Max en werk je samen met een externe adviseur tijdens de aanvraag bij de bank.

Loopt een financiering via een bank naar keuze?

De financiering loopt via een bank naar keuze. Anne&Max werkt veel samen met ING & ABN Amro.

Hoeveel bedraagt de opstart fee?

De opstart fee per vestiging is eenmalig €12.500,-

Wat krijg ik voor de opstart fee?

De opstart fee wordt gebruikt voor de begeleiding en van diverse processen. Zoals het aanvragen van de vergunningen, het ontwerpen van de vestiging, opstellen van de juridische stukken zoals de franchiseovereenkomst, de begeleiding bij het vormen van jou Anne&Max team en de trainingen in aanloop van en tijdens de eerste weken van de opening.

Hoeveel bedraagt de franchise fee?

De franchise fee is 5% van de omzet per maand, per vestiging.

Waarvoor wordt de franchise fee gebruik?

De franchise fee wordt gebruikt voor het onderhouden en ontwikkelen van het Anne&Max concept en de begeleiding van de franchisenemers.

Welke rechtsvorm moet ik kiezen?

Dit verschilt per situatie, de keuze is aan de franchisenemer(s) zelf. Een accountant of notaris kan hierin adviseren.

Ben ik vrij in mijn accountants keuze?

Bij Anne&Max werken we met een vast accountantskantoor om er voor te zorgen dat alle procedures gelijk zijn en alle cijfers met elkaar vergeleken kunnen worden voor het optimale resultaat.

Ben ik vrij in mijn keuze voor verzekeringsmaatschappij?

Je bent vrij om hierin een eigen maatschappij te kiezen. Vanuit Anne&Max is er een verzekeringsmaatschappij waarmee samengewerkt wordt.

Marketing

Hoeveel bedraagt de communicatie fee?

De communicatie fee is 2% van de omzet per maand, per vestiging.

Waarvoor wordt de communicatie fee gebruikt?

De communicatie fee wordt gebruikt voor de merkondersteuning, reclame en (instore) communicatie.

Kan ik zelf bepalen welk communicatie materiaal ik in mijn vestiging heb?

Vanuit het Anne&Max hoofdkantoor is er een doordacht communicatieplan geschreven. Hierbij horen diverse communicatie materialen. Dit zit onder andere in de 2% communicatie fee. Dit materiaal is ter ondersteuning van het seizoen, thema, feestdag, moment van de dag waarop gefocust wordt op dat moment en de materialen zijn verplicht te verspreiden in de vestiging. De krijtborden in de vestiging is naar eigen invulling te beschrijven voor extra promotie, lokale producten of lokale evenementen.

Wie beheert de social media?

De Anne&Max Facebook en Anne&Max Instagram worden beheerd door het hoofdkantoor van Anne&Max. Elke vestiging heeft daarnaast zijn eigen lokale Instagram. Deze wordt gevuld met content door de vestiging zelf aan de hand van de richtlijnen in het handboek.

Contract

Wat is de looptijd van de franchiseovereenkomst?

De franchiseovereenkomst bestaat uit twee contracten van 5 jaar.

Welke zaken worden opgenomen in de franchiseovereenkomst?

Zekerheden franchisegever / Rechten franchisenemer gebruik formule / Handelsnaam / Verkoopondersteuning en reclame / Looptijd en opzegtermijn franchiseovereenkomst / Rayon bepaling en recht / Diensten verleend door franchisegever / Franchiseraad / Afnameverplichting, inkoop en levering / Leverings- en betalingsvoorwaarden / Eigendomsvoorbehoud / Geheimhouding, non-concurrentiebeding / Zelfstandig ondernemerschap / Verzekeringen, vergunningen en ontheffingen / Geldelijke vergoedingen / Controle / Overdracht rechten franchisegever / Overdracht rechten franchisenemer / Huurrechten / Bedenktijd

Wat als het mis gaat?

Je bent zelf verantwoordelijk voor de uiteindelijke resultaten van jouw Anne&Max. Vanuit het hoofdkantoor zullen wij er alles aan doen om je te adviseren en coachen om het ideale resultaat te behalen.

Wat gebeurt er als het contract afloopt?

Na 4 jaar wordt er een gesprek gevoerd over de samenwerking en de behaalde resultaten. Hierin wordt besproken of de samenwerking wordt voortgezet.

Jouw huiskamer in de stad