Menu

-

Vestigingen

Alle
Terug
Terug

Anne&Max op koffiereis naar Ethiopië

Ethiopië is de bakermat van de koffie en het land waar de koffieplant ook in het wild groeit. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het land rijk aan bergen, bossen en meren en juist in die streken groeit, vaak op grote hoogte, prachtige koffie. Het land is (van oorsprong) sterk verdeeld in streken en dat geldt ook voor de koffie. Beroemde Ethiopische koffiestreken (met bijpassende smaakprofielen) zijn Sidamo, Yirgacheffe, Jima en Harar.

Door Anne

08/05/2019

Het is lastig om geen cultuurschock te krijgen in Ethiopië. De aankomst in Addis Ababa is druk, chaotisch, indrukwekkend en verwarrend. Maar zodra je de hoofdstad achter je laat beginnen de vlaktes met prachtige vergezichten, meren én kamelen met in de verte de bergen. Bonkend en schuddend én op hoge snelheid (Ethiopiërs rijden graag zo snel mogelijk) wordt alles steeds groener. De Ethiopische berggebieden hebben wel wat weg van de Ardennen. Groen, met prachtige bergen, kleine kronkelwegen, veel bebossing en heel veel koffieplantages.

Één van de koffieplantages die we bezoeken is alleen bereikbaar via een kilometerslang bospad dat door de regen veranderd is in een modderpoel. Na uren letterlijk aanmodderen arriveren we op een prachtige plantage met traditionele Afrikaanse droogbedden met rondom bossen vol met prachtige koffieplanten. Hier wonen de boeren op de plantage en werken ze het hele jaar naar de belangrijkste periode toe; de oogst. Op deze plantage staan de koffieplanten letterlijk in het bos (zogenaamde forest coffee) De voordelen hiervan zijn dat de natuurlijke omgeving in stand blijft waardoor er natuurlijke bemesting is van de aarde. Daarbij groeien de koffiebessen langzamer doordat ze niet in de volle zon staan wat ten goede komt van de intense smaak. Elke bes wordt hier met de hand geplukt, verwerkt, gedroogd en op kwaliteit geselecteerd en vervolgens via het modderpad op weg gestuurd naar de hoofdstad, de boot, de branderij en ons kopje koffie.

Kenmerkend voor Ethiopië zijn de rijke, fruitige en florale smaken van de koffie.

Naast de verschillende streken kenmerkt Ethiopië zich ook door de grote verscheidenheid aan soorten koffies, de type plantages en de verwerkingsmethodes. Ethiopische koffies zijn bij uitstek geschikt voor bijzondere espresso’s voor fijnproevers, maar kunnen ook net die twist geven aan een heerlijk cappuccino.

Onze favoriet voor een rustige zondagmorgen is een Ethiopische ongewassen koffie uit de filter – langzaamaan en heel lekker.

Meer verhalen