Menu

-

Vestigingen

Alle
Terug
Terug

Chemex

Door Max

23/11/2021

Zetmethode chemex

De Chemex is niet alleen een hele lekkere manier om filterkoffie te zetten, maar ook een hele mooie manier. De zetmethode levert een mooie zuivere, pure smaak op, waarbij de zoete en fruitige smaken goed naar voren komen en de body bewaard blijft. 

Wat heb je nodig 

  • Chemex (6 kops), mocht je een 3 kops Chemex hebben; gebruik dan de helft van de koffie en water
  • Chemex filters 
  • Water dat net niet aan de kook is 
  • 30 gram grof gemalen koffie 
  • Houten lepel 
  • Weegschaal 
  • Timer 
  • Mok 

 Stap 1: Natmaken & verwarmen 

De Chemex bestaat uit een glazen kan en een filter. Plaats het filter in de kan, waarbij de dubbele kant van het filter aan de kant van de schenktuit zit. Schenk nu het warme water door het filter in de kan om het filter nat te maken (en de papiersmaak te verwijderen) en de kan te verwarmen.  

Stap 2: De koffie 

Laat het water nog even in de Chemex staan, terwijl je ondertussen 30 gram koffie zo grof als zand maalt. Schenk vervolgens het water uit de kan, en doe de koffie in het filter. Schud licht met de kan (of tik er tegenaan) zodat de koffie gelijkmatig (egaal) in het filter zit. Plaats de Chemex op de weegschaal en druk op tare. 

Stap 3: Opschenken & bloemen 

 Zet de timer aan en schenk in 10 seconden, in een cirkelende beweging, 40 gram water op de koffie. Zorg dat alle koffie goed nat is. Geef de koffie 30 seconden de tijd om al haar gassen los te laten en licht omhoog te komen (bloemen). Roer nog even vlug door met de houten lepel. 

Stap 4: Opschenken & laten rusten 

Als de timer op 45 seconden staat, ga je door met water opschenken in een cirkelende beweging. Probeer vooral de donkere plekken te ‘raken’ en de lichte plekken te vermijden. Schenk in 10 seconden tot 280 gram water. Laat de koffie nu 1 minuut rusten 

Stap 5: Laatste keer schenken 

Als de timer op 1:45 staat, begin je opnieuw met schenken in een cirkelende beweging. Nu ga je door tot de weegschaal 520 gram aangeeft. Wacht nu totdat alle koffie in de kan is gedruppeld. Het hele proces hoort ongeveer 4 minuten te duren.  

Stap 6: Verras je collega’s  

Verwijder het filter en schenk de koffie in drie voorverwarmde kopjes en breng er twee van naar je favoriete collega’s. Aanvaard bescheiden de complimenten en ga stipt om 5 uur naar huis. Geef aan dat je verse koffie gaat halen.  

Meer verhalen