Menu

-

Vestigingen

Alle
Terug
Terug

Plasticvrije to go bekers

Anne&Max streeft naar 100% planeetaardig. Dit doen wij onder andere door de opzet van direct trade met de koffieboeren in Peru, een menukaart die voor 80% bio en 70% vega is en de avocado volledig van ons menu te schrappen. Onze planeetaardige producten zijn zowel goed voor de planeet, als voor jou. Zo kun jij onbezorgd genieten! Omdat onze koffies elke dag het hardst uit de deur vliegen, waarvan een groot deel voor onderweg, hebben we ook hier onze planeetaardig strategie doorgezet. Inmiddels hebben we daarvoor leuke to go bekers van gerecycled en natuurlijk materiaal.

Door Max

14/01/2022

Het allerbeste dat je kunt doen is koffie drinken uit een re-usable cup. Dit scheelt duizenden papieren cups per jaar, die een plastic coating aan de binnenkant hebben zitten. Om onze planeetaardige visie door te zetten, krijg je bij Anne&Max 0,30 korting op jouw warme drank in een to go beker. Want hoe meer gasten hun eigen cup meenemen, hoe minder papieren cups worden gebruikt. En het liefst willen we iedereen natuurlijk zo ver krijgen om helemaal te stoppen met papier en alleen nog maar re-usable cups te gebruiken!

 

De weg naar plasticvrij

In de plasticwet van 2021 kwam er een verbod op wegwerpplastic. Dat was voor ons geen probleem, want het kleine beetje plastic dat wij gebruikten was PLA (polymelkzuur of polylactide) plastic, een soort bioplastic. Maar eerlijk is eerlijk, we waren nog steeds schuldig aan plasticgebruik in de coating van koffiebekers. Zo begon onze zoektocht naar een koffiebeker van natuurlijke materialen. Na veel telefoontjes vonden we een producent gevonden die koffiebekers van volledig natuurlijk materiaal kon maken. Het ontwerp voor de koffiebekers lag klaar om geproduceerd te worden.

Toen kwam er naar buiten dat er tal van polymeren voor cellulose, eiwitten, zetmeel etc. in de natuur terecht komen, die absoluut niet onder SUP (Single Used Plastic richtlijnen) vallen. Ze vallen pas onder SUP als ze kunstmatig gemodificeerd zijn en dat is het geval met de meeste coatings, die vaak cellulose of zetmeel als basis hebben. Als hieraan wordt geknutseld is het voor SUP reden genoeg om het een plastic te noemen. Cruciaal in dit verband is of die gemanipuleerde polymeren intentioneel zijn aangebracht en daarmee een onderdeel van de receptuur vormen. Als dat niet het geval is, maar ze bij wijze van “vervuiling” in het product zit, dan vallen ze niet onder SUP. Die “vervuiling” speelt dus alleen nog een rol als ze een bedreiging vormen voor de voedselveiligheid, dus in grotere concentraties in het product voorkomen dan wettelijk (EU) is toegestaan. 

Onze bekers bestaan voor het grootste deel uit natuurlijk materiaal en er is geen plastic toegevoegd. Maar door het proces kan het wel er in lage percentages in zitten, vandaar dat wij helaas nog steeds niet kunnen zeggen dat de bekers 100% gemaakt van natuurlijk materiaal zijn. 

Van koffiebekers naar Rcup

De Anne&Max Rcup is gemaakt van gerecycled plastic van onder oude koffiebekers en is BPA vrij. Door de aanschaf van de cup help je mee aan een bebossingproject in Ethiopië. Met lokale bewoners uit het vluchtelingenkamp Jewi in Gambella (Ethiopië) en de gastgemeenschap uit het omringende gebied, worden er bomen geplant in een uitgeput natuurgebied. Zo wordt de grond weer vruchtbaar en de CO2 uitstoot gecompenseert. Hierdoor kunnen er nieuwe gewassen geteeld worden waar de bewoners van leven en opbrengsten uit halen. De cup gaat tot wel 10 jaar mee en is hij echt op of kapot; dan mag je hem weer bij ons inleveren. Wij zorgen ervoor dat deze op de juiste manier weer gerecycled wordt. 

Bestel de Rcup

 

Oplosbare to go beker

Onze Ecofeecup houdt je drank wel tot 45 minuten warm, is voor 97% recyclebaar en kun je keer op keer gebruiken. Deze to go beker is ideaal voor grote cappuccino’s, latte Maxiato’s en ijskoffies. Mocht je de cup niet meer kunnen gebruiken, dan is dit de manier om hem te recyclen: sla de cup kapot en leg de stukjes in water totdat de cup voor 97% oplost. De overige 3% kun je weggooien bij het restafval. De deksel en sleeve mogen ook bij het restafval of kun je hergebruiken gebruiken voor een nieuwe to go cup

Bestel de Ecoffeecup

Meer verhalen