Papier hier

Door Max
14/01/2022
100% planeetaardig
Anne&Max streeft naar 100% planeetaardig. Dit doen wij door de opzet van direct trade met de koffieboeren in Peru, op zoek gaan naar de eerlijke prijs voor koffie, steeds meer vega(n) opties aan te bieden op de menukaart, de avocado zo veel mogelijk te schrappen en verpakkingen zoveel mogelijk duurzaam te produceren. Dit laatste was nog wel een uitdaging. Wij verkopen heel wat koffie om mee te nemen. In de lockdown is dat aantal nog hoger komen te liggen. Om ook hier onze planeetaardig strategie door te zetten, zijn wij op zoek gegaan naar 100% natuurlijk materiaal to go bekers. En dat was nog niet zo makkelijk….
Wij kiezen ervoor om jullie het échte en eerlijke verhaal te vertellen over onze koffie to go beker
De zoektocht
Elke zoektocht begin je altijd met één ding; goede moed! En deze hebben wij tot het eind vastgehouden.
In de plasticwet die is aangenomen afgelopen juli 2021 staat dat er een verbod is op wegwerpplastic, nu was dat voor ons geen probleem, want wij gebruiken al bijna geen plastic. En al ons plastic is PLA plastic – PLA staat voor polymelkzuur of polylactide. Het is een soort bioplastic – Nu is de nieuwe regel dat je op je verpakkingen moet vermelden als er iets van plastic in je verpakkingen zit. En dit is geen subtiel logo, het doet af aan je ontwerp en buiten dat willen wij ook geen plastic in onze koffie to go bekers (ons meest verkopende to go product).
Waar zit dan dit plastic in de koffiebeker? In de coating aan de binnenkant, zodat je beker niet gaat lekken. Dus zo begon onze zoektocht naar een koffiebeker van 100% natuurlijk materiaal.
Vele telefoon gesprekken, mails heen en weer hadden wij eindelijk een producent gevonden die zei dat hij koffiebekers kon maken van 100% natuurlijk materiaal. Het ontwerp voor de koffiebekers was gemaakt, dus wij waren ready to go, maar toen ontvingen wij dit bericht:
In de natuur komen tal van polymeren voor als cellulose, eiwitten, zetmeel etc., die absoluut niet onder SUP* vallen. Ze vallen pas onder SUP als ze kunstmatig gemodificeerd zijn en dat is het geval met de meeste coatings, die ook vaak cellulose of zetmeel als basis hebben. Als hieraan wordt geknutseld is het voor SUP reden genoeg om het een plastic te noemen. Cruciaal in dit verband is of die gemanipuleerde polymeren intentioneel zijn aangebracht. Dus een onderdeel van de receptuur vormen. Als dat niet het geval is, maar ze bij wijze van “vervuiling” in het product zitten, dan vallen ze niet onder SUP. Die “vervuiling” speelt dus alleen nog een rol als ze een bedreiging vormen voor de voedselveiligheid, dus in grotere concentraties in het product voorkomen dan wettelijk (EU) is toegestaan.
*Single Used Plastic richtlijnen
Onze bekers bestaan voor het grootste deel uit natuurlijk materiaal en er is geen plastic toegevoegd. Maar door het proces kan het wel er in lage percentages in zitten, vandaar dat wij niet kunnen zeggen dat de bekers 100% gemaakt van natuurlijk materiaal zijn.
Start re-using
Het allerbeste dat je kan doen is je koffie drinken uit een re-usable cup, dit scheelt duizenden ‘papieren’ cups per jaar. De Anne&Max re-usable cup; houd je drank wel tot 45 minuten warm houden en die je keer op keer kan gebruiken. Er zijn twee verschillende soorten cups. De Ecofeecup en de Rcup.
Anne&Max Ecoffeecup. Deze cup is ideaal voor grote cappuccino’s, latte Maxiato’s en ijskoffies en voor 97% recyclebaar.
Recycle
De Ecoffeecup is voor 97% recyclebaar. Mocht je je cup niet meer kunnen gebruiken; dan is dit de manier om hem te recyclen.
1. Sla de cup kapot
2. Leg de stukjes in water
3. De cup lost voor 97% procent op
4. De overige 3% kan je weggooien bij het restafval
5. De deksel en sleeve mogen ook bij het restafval of kan je gebruiken voor een andere to go cup
Rcup
De cup is gemaakt van gerecycled plastic van onder andere koffiebekers en is BPA vrij. Door de aanschaf van de cup help je mee aan een bebossingproject in Ethiopië. Met lokale bewoners uit het vluchtelingenkamp Jewi in Gambella (Ethiopië) en de gastgemeenschap uit het omringende gebied worden er bomen geplant in een uitgeput natuurgebied om de grond weer vruchtbaar te maken en de CO2 uitstoot te compenseren. Door de grond weer vruchtbaar te maken, wordt de grond weer bruikbaar voor het telen van gewassen en kunnen de bewoners weer leven van de grond en hier opbrengsten uit halen. De cup gaat wel tot 10 jaar mee en is hij echt op of kapot; dan kan je hem weer inleveren bij Anne&Max. Wij zorgen ervoor dat deze op de juiste manier weer gerecycled wordt.
Korting op je koffie
Bij Anne&Max krijg elke keer als je koffie of thee komt halen met je eigen cup: 0,30 korting. Hoe meer gasten hun eigen cup meenemen, hoe minder papieren cups worden gebruikt. Ons uiteindelijke doel is om helemaal te stoppen met papier en alleen nog maar re-usable cups te gebruiken. Wij houden je graag op de hoogte van onze volgende stap.
Re-usable cup in je keukenkastje
button label=’Klik hier’https://shop.annemax.nl/product-category/re-usable-cups/’]