Menu

-

Vestigingen

Alle
Terug
Terug

Zetmethode Kinto

Bij deze zetmethode schenk je het water direct op de grof gemalen koffie, en begint de koffie meteen te lopen. Dit levert een mooie zachte en zuivere koffie op. De zoet- en fruittonen komen bij een kopje koffie met de kinto zetmethode goed naar voren.

Door Anne

12/09/2023

Wat heb je nodig?

  • Kinto 2 kops (gebruik bij 4 kops de dubbele hoeveelheid koffie en water)
  • Kinto filter
  • Koffiekaraf of een grote mok waar de koffie in kan lopen  
  • 12 tot 16 gram grof gemalen koffie  
  • 230 gram water dat net niet aan de kook is 
  • Timer  
  • Weegschaal  
  • Lepel  

Stap 1: Verwarmen

Verwarm het water tot het bijna aan de kook is. Doe het papieren filter in de koffiefilterhouder van de kinto en plaats deze op het kannetje. Schenk nu het hete water door het filter, zodat je het filter spoelt en tevens het kannetje voorverwarmd.   

Stap 2: Klaarzetten

Doe de koffie in het filter en schud lichtjes zodat de koffie egaal is. Plaats het filter op de karaf en zet ze samen op de weegschaal. Zet de weegschaal op 0 (tare). Nu staat alles klaar om koffie te gaan zetten!

Stap 3: Bloemen & roeren

Zet de timer aan en schenk in ongeveer 5 seconden water op de koffie. Doe dit tot ongeveer 40 gram en laat de koffie een halve minuut staan. Zorg dat alle koffie goed nat is. De koffie gaat nu ‘bloemen’ en komt een beetje omhoog. Dit komt doordat alle gassen die nog in de koffie zaten nu uit de koffie verdwijnen. Vaak borrelt de koffie ook een beetje. 

Stap 4: Opschenken

Als de timer op 35 seconden staat, ga je verder. Schenk in cirkelvormen (van buiten naar binnen) in ongeveer een minuut tot aan 180 gram. Het water wordt nu goed in de koffie opgenomen. Wacht heel even tot het water wat doorgelopen is en schenk vervolgens door tot 230 gram. Het hele proces mag ongeveer 1,5 minuut duren. 

Duurt het veel langer dan 1,5 minuut om tot 230 gram te komen? Dan is de koffie te fijn gemalen. En ben je binnen een minuut al op 230 gram, dan is je koffie waarschijnlijk te grof gemalen. Speel zelf een beetje met de tijd om de kinto koffie te maken zoals jij ‘m het lekkerst vindt.

Stap 5: Inschenken en genieten

Drink je jouw koffie graag heel heet of vergeet je zoals Anne wel eens dat je nog koffie hebt staan? Verwarm je mok dan alvast voor met kokend water. Haal nu de filter van het kannetje, schenk de koffie in je (voorverwarmde) mok en nu: genieten maar!

In een thermoskan bewaar je de koffie op zijn lekkerst tot ongeveer een half uur.

Meer verhalen