Menu

-

Vestigingen

Alle
Terug
Terug

Zetmethode Aeropress

De uitvinder van deze zetmethode wilde een methode bedenken waarmee je 1 kop hele goede koffie kunt zetten zonder de bitters van bijvoorbeeld de cafetière. Zo werd de Aeropress geboren. De naam zegt het al; een methode die lucht gebruikt om de koffie door het filter te duwen. Het resultaat: een eenvoudige manier om zoete koffie te zetten met een volle body. Er zijn veel alternatieve manieren om koffie te zetten in de Aeropress, maar omdat het een fijne zetmethode is zonder veel gedoe (weegschalen etc.) voor onderweg of om even snel koffie te zetten gebruiken we de ‘klassieke’ zetmethode.

Door Anne

20/04/2019

Wat heb je nodig

  • Aeropress set (inclusief schepje)
  • Aeropress filter
  • Water dat net niet heeft gekookt (220 ml)
  • 17 gram koffie medium fijn gemalen / 1 ruim Aeropress schepje
  • Mok
  • Timer

Als je onderweg bent kun je, om toch verse gemalen koffie te hebben, ook een handmaler meenemen zoals de Porlex maler.

Stap 1: Natmaken & verwarmen
De Aeropress bestaat uit een aantal onderdelen. Plaats als eerste de filter in het filterbakje en spoel het filter door met heet water. Maak nu ook de koker en de duwer nat en warm. Plaats vervolgens het filterbakje op de koker. Vergeet ook niet de mok voor te verwarmen.  

Stap 2: Schenk op & wacht
Doe 17 gram gemalen koffie in de koker en schud deze licht heen en weer om de koffie te egaliseren. Plaats de koker met de koffie op de mok. Schenk nu voorzichtig (in ongeveer 10 seconden) heet water op de koffie tot aan de nummer 4 op de zijkant van de Aeropress. Roer de koffie even door met de bijgeleverde roerspaan en zet de duwer op de koker zonder deze verder in te drukken. Zo voorkom je dat de koffie al gaat doorlopen. Laat de koffie 1 minuut trekken.  

Stap 3: Duwen
Haal na een minuut de duwer even van de koker om nog één keer te roeren. Plaats nu de duwer weer op de koker en duw deze heel langzaam naar beneden. De koffie wordt nu door het filter in de mok geduwd. Stop met duwen zodra je gesis hoort. Zo voorkom je dat je koffie bitter wordt.  

Nu kan je genieten van snel gezette, hele lekkere koffie

Meer verhalen