Menu

-

Vestigingen

Alle
Terug
Terug

Langzaamaan koffie

Door Max

23/11/2021

Slowcoffee, filterkoffie, opschenkkoffie of zoals wij het noemen Langzaamaankoffie. ‘Langzaam’ omdat het water lange tijd in contact is met de koffie in vergelijking tot andere zetmethodes. Dit levert een heel andere koffie op, met een veel ‘schonere’ smaak en vaak meer cafeïne. Alle oliën van de koffie worden er namelijk uitgefilterd.    

Opschenken met een Kinto

Bij deze zetmethode schenk je het water op de grof gemalen koffie, en begint de koffie meteen te lopen. Het levert een zachte en zuivere koffie op. De zoettonen en de fruittonen komen goed naar voren.  

Wat heb je nodig 

  • Kinto 2 kops ( heb je een 4 kops, gebruik dan dubbel de hoeveelheid koffie en water )
  • Kinto filter
  • Koffiekaraf of een grote mok waar de koffie in kan lopen
  • Mok 
  • Timer 
  • Weegschaal 
  • Lepel 
  • 12 tot 16 gram grof gemalen koffie 
  • 230 gram water dat net niet is gaan koken 

Stap 1: Verwarmen 

Verwarm het water tot het bijna aan de kook is.  Doe het papieren filter in de koffiefilterhouder en plaats deze op het kannetje. Schenk nu het hete water door het filter zodat je het filter spoelt en tevens het kannetje voorverwarmd.  

Stap 2: Klaarzetten 

Doe de koffie in het filter en schud het filter lichtjes zodat de koffie egaal is. Plaats het filter op de karaf en zet ze samen op de weegschaal. Zet de weegschaal op 0 (tare). Nu staat alles klaar om koffie te gaan zetten. 

Stap 3:  Opschenken I – Bloemen & roeren  

zet de timer aan, en schenk in ongeveer 5 seconden water op de koffie tot ongeveer 40 gram en laat de koffie een halve minuut staan. Zorg dat alle koffie goed nat is. De koffie gaat nu ‘bloemen’ en komt een beetje omhoog. Dit komt omdat alle gassen die nog in de koffie zaten nu uit de koffie verdwijnen. Vaak borrelt de koffie ook een beetje.

 Stap 4: Opschenken II 

Als de timer op 35 seconden staat, ga je verder. Schenk in cirkelvormen (van buiten naar binnen) in ongeveer een minuut tot aan 180 gram. Het water wordt nu goed in de koffie opgenomen. Wacht heel even tot het water wat doorgelopen is en schenk vervolgens door tot 230 gram. Het hele proces mag ongeveer 1,5 minuut duren.

Stap 5: Inschenken en genieten

Haal de filter van het kannetje en schenk de koffie in je (voorverwarmde) mok. In een thermoskan kan je de koffie ongeveer een half uur bewaren.  

Duurt het veel langer dan 1,5 minuut om tot 230 gram te komen? Dan is de koffie te fijn gemalen. En ben je binnen een minuut al op 230 gram, dan is je koffie waarschijnlijk te grof gemalen. 

Meer verhalen